Sezonowanie drewna przeznaczonego do opalania kominka

Przy wyborze drewna kominkowego warto kierować się jego wartością opałową. Wartość tę można znacznie zwiększyć. Aby to zrobić, drewno kominkowe należy sezonować. Najlepiej robić to przez okres od jednego do dwóch lat. Chodzi o to, by drewno w tym czasie odpoczywało, suszyło się.

Drewno do kominka: brzoza, buk, dąb i grab

Sprzedaż drewna kominkowego RybnikWażne jest to, by składować drewno pod zadaszeniem, by nie miało kontaktu z deszczem czy śniegiem. Można składować drewno kominkowe na zewnątrz, ale też wewnątrz pomieszczeń (np. w piwnicy). Drewno po ścięciu charakteryzuje się dużą wilgotnością. Takie drewno zawiera nawet 70% wody. Opalanie kominka takim drewnem nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ drewno będzie źle się palić, a do tego powstanie bardzo dużo dymu i sadzy. Po sezonowaniu drewna kominkowego jego wilgotność spada nawet do 15%. Takie drewno nadaje się idealnie do palenia w kominku. Sprzedaż drewna kominkowego Rybnik polega na sprzedaży drewna świeżego (do sezonowania) oraz drewna suchego, które już sezonowało. Wśród gatunków drzew liściastych, które są wybierane do opalania w kominkach, warto wyróżnić kilka z nich. Brzoza jest dość chętnie wybierana, ale jej wartość opałowa jest średnia. Jest to gatunek, który bardzo szybko się spala. Sezonowanie brzozy trwa krótko (drewno szybko schnie). W brzozie zawartych jest bardzo mało substancji smolistych. Dobrym wyborem może okazać się buk. Jest to drewno, które nie tylko powoli się pali, ale daje też bardzo dużo ciepła.

Jest to drewno niezwykle wydajne. Wartość opałowa tego drewna oceniana jest na bardzo wysoką. Długo i powoli pali się również dąb. Dęby mają wysoką wartość opałową, ale zawierają w sobie garbniki, które w trakcie spalania można z łatwością wyczuć (mają one specyficzny gorzki zapach). Bardzo dobrym drewnem kominkowym jest też grab.