Zalety domowych jogurtów

 

Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, co jemy. Zwracamy większą uwagę na skład poszczególnych produktów, aby wybierać te jak najbardziej naturalne, bez sztucznych dodatków i polepszaczy. Wiele rzeczy możemy przygotować samodzielnie, np. domowy jogurt.

Przygotowanie domowego jogurtu

domowe jogurtyJogurty są bardzo zdrowe i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jak jednak wybrać ten najlepszy, który faktycznie będzie miał korzystny wpływ na odporność? Na rynku mamy pełno wyrobów, które są sztucznie dosładzane, zagęszczane czy barwione. A przecież prawdziwy jogurt powinien się składać jedynie z mleka i bakterii.Oczywiście należy zawsze czytać etykiety na produktach, pomoże nam to wybrać te o najlepszym składzie. Ale możemy też sami zacząć produkować domowe jogurty. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne, nie wymaga dużo czasu ani pieniędzy. Wystarczy mleko, może być krowie, kozie bądź owcze oraz starter, który kosztuje 4-6 zł i wystarcza do uzyskania 1 litra jogurtu. Mleko pasteryzujemy czyli podgrzewamy do temperatury około 85 stopni, następnie chłodzimy do około 45 stopni. Wtedy dodajemy starter (można też użyć podgrzanego jogurtu z poprzedniej produkcji), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak aby temperatura utrzymywała się na poziomie 43-44 stopni. Jest to bardzo ważne, ponieważ w takiej temperaturze mogą rozwijać się korzystne bakterie jogurtowe. Aby ułatwić sobie zadanie można użyć jogurtownicy – jest to specjalne urządzanie utrzymujące odpowiednią temperaturę. Po około 6-10 godzinach nasz jogurt jest gotowy i możemy przełożyć go do lodówki. Będzie nadawać się do jedzenia przez  pięć dni.

Przygotowanie domowego jogurtu jest szybkie, łatwe i tanie. Warto się o to pokusić, ponieważ mamy wtedy gwarancję jakości i dobrego smaku, a taki jogurt bez sztucznych dodatków jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia.